Сторінка календаря.
21 липня – Зажинки.
Сьогодні день великомученика Прокопія. На Прокопа приготуй
плечі до снопа.
Традиційно в Україні жнива починалися між 7 і 12 липня,
тобто від Іванового і до Петрового днів. Хоч збіжжя часто й не визрівало на цей
час, але люди все одно готували з нового врожаю обрядову перепічку, яку в
народі називали «свидом». Але це були чисто символічні зажинки.
Масове збирання зернових починалося на Прокопа – 21 липня.
У цей день кожен господар намагався нажати бодай один сніп.
Про це засвідчують численні прислів’я і приказки: «На Прокопа приготуй плечі
для снопа» або «На Прокопа має бути в полі копа». Було бажаним, щоб зажинки
збігалися з повним місяцем і так званими «легкими», тобто жіночими днями –
середою, п’ятницею чи суботою. Господиня вдягалася в усе святкове, знімала з
одвірка переплетеного торішнім перевеслом серпа і, поклавши його в кошик, де
вже лежали в хустині буханець хліба та дрібка свяченої солі, виходила в поле.
На межі лану зупинялася і, вклонившись ниві, промовляла: «Господи Боже, поможи
легенько, добренько, щоб вижати хутенько!» Або: «Дай, Боже, час добрий і пору,
в доброму здоров’ї пожать та на той рік дождать!» Перший зажинок робився у
такий спосіб: трьома захватами лівої руки стинали одну жменю, а потім другу.
Зажаті стебла клали навхрест, і вони мали лежати до закінчення жнив. У деяких
селах першу жменю відносили в комору, де вона стояла до Нового року.
Напередодні Різдва її вносили до світлиці, щоб «поворожити на багатий урожай».
Роботу скрашували піснями.
Немає коментарів:
Дописати коментар