Сторінка календаря.
21 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці.
З цього свята починається річне коло церковних свят.
У народі свято Різдва Пресвятої Богородиці називають «Друга
Пречиста» і святкують як День всесвітньої радості. Богородиця, Богоматір, Діва
Марія, Пресвята Діва, Мадонна – в християнстві земна мати Ісуса Христа, одна з
найбільш шанованих особистостей і найбільша з християнських святих.
У православ’ї, католицтві та низці інших церков шанується як
Богородиця (Матір Божа), Цариця Небесна (лат. «Regina Coeli»).
Загалом, церковна традиція, зазвичай, не згадує дня
народження святих, говорить тільки про день їхньої смерті як початку небесного
життя. Проте є два винятки – це Марія та Іван Хреститель. Таке рішення
обґрунтоване тим, що саме ці дві людини займають особливе значення у плані
спасіння, у справі приготування дороги для земного приходу Божого Сина. Тому їх
народження є подією всесвітнього масштабу.
Цього дня не працювали, не постували, а після молитов у
храмі збирали веселі гостини. Урочистості підкріплювали святковим застіллям.
Окрім обов’язкових рибних страв, готували всілякі м’ясні: борщ зі свининою чи птицею,
печеню чи то душенину з м’ясом, до столу подавали різноманітну городину,
фаршировану м’ясною начинкою, голубці, пироги, млинці, вареники. Звичайно,
багато страв готували і з сиру. Цей сезон передбачає широке вживання свіжих
овочів і фруктів. Усе це активно використовували в народній кухні в Україні на
храми Другої Пречистої.
З цього дня засилають сватів. О цій порі погода вже явно
повертає на осінь, тому й мовилося: «Прийшла Перша Пречиста – одягла калина
намисто, прийшла Друга Пречиста – взяла комарів нечиста, прийшла Третя Пречиста
– стала діброва безлиста». За народними спостереженнями, на Другу Пречисту в
Україні встановлюється дощова погода.
Немає коментарів:
Дописати коментар